Tandoori kippenboutjes met basmati en kachumber salade

Laat je niet afschrikken door de vele kruiden in dit recept. Je maakt deze heerlijke Indische kippenboutjes zo pittig als je zelf wilt. Een origineel barbecue recept dat eenvoudige ingrediënten combineert met exotische smaken! De yoghurt marinade zorgt voor super mals vlees!

time
30 minuten (24 u marineren)
persons
4

Ingrediënten

●      8 kippenbouten (drumsticks)

●      200 gram basmati rijst

●      een 400 gram (gekleurde)kerstomaatjes

●      1 komkommer

●      1 rode ui

●      1 bosje verse koriander

●      200 gram volle Griekse yoghurt

●      1 EL paprikapoeder

●      1 EL garam masala

●      1 EL gemalen komijn

●      1 EL gemalen koriander

●      1 EL curry

●      1 TL gerookt paprikapoeder

●      5 teentjes look

●      8 cm verse gember

●      optioneel: cayennepeper

●      zonnebloemolie

●      1 limoen

●      peper en zout

Bereiding

Heb je een barbecue met deksel? Dan kan je heel de bereiding van de kippenbouten op de barbecue doen. Heb je een open barbecue, dan kan je het traag garen van de kippenbouten in de oven doen, en de afwerking op de barbecue!

 

De dag ervoor:

 1. Schil de gember en snij in dunne plakjes, hou apart
 2. Pel de teentjes look en snij in plakjes, hou apart.
 3. Mix de yoghurt met de look, gember, en alle droge kruiden. Heb je het graag wat pittiger? Voeg dan een theelepel of zelfs eetlepel cayennepeper toe aan het mengsel.
 4. Voeg 1 theelepel peper en 1 theelepel zout toe aan de tandooripasta, meng goed.
 5. Neem de kippenbouten en maak met een scherp mes verschillende inkepingen in het vlees. Doe dit voorzichtig, want zo’n kippenbout kan wel eens uit je hand     glijden!
 6. Smeer de kippenbouten in met de tandooripasta. Leg ze in een kom of bewaardoos en giet de resterende pasta erover. Dek af en laat een 24 uur in de koelkast     staan.

 

De dag zelf:

 1. Bereid je barbecue met deksel voor om traag en op lage temperatuur te garen. Maak 2 zones in je barbecue: een helft met gloeiende kolen, en een ‘lege helft’.     Zo creëren we een ‘directe zone’ (heet) en een ‘indirecte zone’ (geen rechtstreekse hitte).
 2. Hou een barbecue temperatuur aan van 160 tot 180 graden, met het deksel gesloten. (Of: verwarm je oven tot 170 graden.)
 3. Haal de kippenbouten uit de koelkast en leg ze op je barbecue rooster, boven de indirecte zone. Sluit je bbq.
 4. We gaan de kippenbouten een 40 tal minuten garen, na 20 minuten draai je ze om.
 5. Stoom of kook de basmati rijst zoals vermeld op de verpakking. Doe de rijst in een kom en meng er een heel klein beetje zonnebloemolie onder. Laat afkoelen.
 6. Mix of hak de koriander fijn en meng onder de rijst. Je kan een paar blaadjes koriander opzij houden voor de afwerking straks.
 7. Rasp de zeste van een halve limoen en meng deze onder de koriander rijst.
 8. Zet de rijst in de koelkast.
 9. Was de komkommer en snij hem in de lengte door. Neem een klein lepeltje en schraap de zaadjes van de komkommer eruit. Snij nu de komkommer in schijfjes en doe in een grote slakom.
 10. Snij de kerstomaatjes in 2 en doe mee in de kom.
 11. Pel en snij de ui in dunne ringetjes en doe bij de salade.
 12. Kruid de kachumber salade lichtjes met peper en zout. Voeg ook een snuifje komijn toe! Pers het sap van een halve limoen over de salade en meng het geheel.     Zet in de koelkast.
 13. Wanneer de kippenboutjes 40 minuten gegaard hebben mag je ze kort dichtschroeien boven het directe deel van je barbecue. Echte kip tandoori mag trouwens     hier en daar wel een zwart vlekje vertonen!
 14. Werk alles af met wat korianderblaadjes!

Tandoori kippenboutjes met basmati en kachumber salade

Ontdek nog meer recepten van over heel de wereld