Vogelnestjes
Een alltime klassieker! Een gerecht zonder veel poespas, en dat houden we ook graag zo!

45 minuten

4
Ingrediënten
- 500 g gemengd gehakt
- 30 gram bakboter
- 4 eieren
- peper en zout
- 1 grote ui, grof gesneden
- 600 g tomatenblokjes in blik
- 1 blokje groentebouillon
- 1 bouquet garni (gedroogd)
- 1 teentje look, fijngesneden
Bereiding
- Verwarm de oven op 170 graden
- Kook de 4 eieren hard, reken een tien minuutjes.
- Koel de eieren onder koud stromend water, pel ze voorzichtig en zet ze apart.
- Voeg peper en zout naar smaak toe aan je gehakt en meng goed door elkaar.
- Verdeel het gehakt in 4 ongeveer gelijke delen en rol 4 stevige bollen.
- Duw elke bol plat, zoals een hamburger, leg een gepeld ei in het midden en vouw toe.
- Rol er nu voorzichtig mooie ballen van. Met natte handen kan je mooie gladde ballen maken!
- Bak de vogelnestjes aan in de helft van de boter in een koekenpan, ze hoeven enkel een korstje te krijgen. Draai ze regelmatig!
- Leg de vogelnestjes in een ovenbestendige schaal en gaar verder in de oven voor een half uurtje op 170 graden.
- Veeg de koekenpan even proper met een stukje keukenpapier en smelt de andere helft van de boter.
- Stoof de grof gesneden ui en de fijngesneden look kort in wat bakboter. De ui mag glazig worden, maar niet bruinen.
- Voeg de tomatenblokjes toe, samen met het bouillonblokje, de bouquet garni en een scheutje water. Laat op een zacht vuurtje verder sudderen zonder deksel.
- Haal de bouquet garni uit de saus en mix met een blender of met een staafmixer in een maatbeker.
- Schep wat van de saus op een bord en leg daar een opengesneden vogelnestje op.
- Heerlijk met pommes duchesses, puree of frietjes.