Net zoals veel andere Zweedse dingen kan je dit gerecht ook heel makkelijk zelf in elkaar steken! In dit recept gaan we voor een roomsaus op basis van bloemkool, en dus zonder roux!
balletjes:
- 600 g gemengd gehakt
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 ei
- paneermeel naar behoefte
- peper
- zout
- 20 gram fijngehakte peterselie
- 4 kruidenmix(kaneel, gember, kruidnagels, nootmuskaat)
- bakboter
roomsaus:
- 20 g fijngehakte peterselie
- 200 g diepvriesbloemkool
- 200 ml room
- 200 ml kalfsfond
Veenbessencompote: kopen bij de Keurslager
- Vul een kleine pot met water, breng aan de kook en kook de bloemkool helemaal plat. Giet af en zet opzij.
- Doe wat bakboter ineen pan, en stoof de fijngesnipperde ui glazig.
- Was je handen. Meng het gehakt, de gestoofde ui, 1 ei en de peterselie door elkaar. Kruid met peperen zout én een theelepel 4 kruidenmix. Voeg indien nodig wat paneermeel toe voor een stevigere structuur.
- Rol de gehaktballetjes en bak ze op een matig vuur in een pan. Roer ze regelmatig om zodat ze mooi egaal bruin garen!
- Terwijl de balletjes rustig garen maken we de roomsaus. Mix de fond, de room en de platgekookte bloemkool tot een gladde saus. Kruid met peper en zout en laat de saus wat inkoken in een steelpannetje tot die de gewenste dikte heeft bereikt. Roer wat gehakte peterselie door de saus en hou ook wat peterselie over voor de afwerking op de borden.
- Serveer de balletjes met de warme roomsaus ende veenbessencompote, deze kan je warm of koud eten, wat jij en je gasten verkiezen! Smakelijk!
Wil je een origineel bijgerecht bij de Zweedseballetjes?
Probeer eens rucolapuree! Een gewone huisgemaakte puree waar je net voor het serveren verse rucola onder mengt.